Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Eğitici materyalleri ilk çocukluk ve ikinci çocukluk dönemlerini kapsayan bireylerin eğitim hayatı için kullandığı destek programlarıdır. Öğretme alanlarında görev alan eğiticilerin soyut kavramları somutlaştırmak, öğretimi ve akıl yönetimini daha etkili bir şekilde gerçekleştirmek için kullandıkları araçlardır. Bu araçlar şu başlıklar altında toplanmaktadır.
Matematik oyunları, çocuklar ile matematiğin tanıştığı oyuncak ve uygulamaları içermektedir. Çocuklara matematik becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir. Hızlı işlem yaparak pratik düşünme yetisi ve algı kanallarının açılması beklenmektedir. Olumlu ve olumsuz durumlarda çocuklarda akıl yürütme, algı ve sayma becerilerinin gelişimi yaratıcı matematik materyalleri ile desteklenmektedir. Matematik oyunları görsel tarama, kıyaslama ve planlama gibi somut düşüncelerin gelişimini sağlamaktadır. Ahşap geometrik cisimler ve sihirli matematik oyunu matematik oyunlarına örnek verilebilmektedir.
Matematik çalışmaları, çocukların eğitim hayatı planlanırken vakit kaybetmeden yönelim gösterilmesi gereken bir alandır. Öğrenmeye açık beyin haznesine sahip çocukların, ebeveynleri ile gerçekleştirdiği çalışmalardan grup projelerine alışma, kişi haklarını tanıma gibi özelliklerin gelişmesi beklenmektedir. Eğitim becerilerinin gelişmesi amacıyla üretilmiş eğitim setleri küçük çocuklarda çok faydalı sonuçlar yaratmaktadır. Toplama kutusu, say eşleştir, matematik sudoku gibi oyunlar matematik çalışmalarına örnek verilmektedir.
Matematiğe ilk adım, okul öncesinde öğrenilmesi ile küçük çocukların fikri düşüncesinin oluşturulmasında kullanılmaktadır. İşlem kabiliyetini geliştirmek amaçlı geliştirilen rakam, zar, renk, obje ve şekilden oluşan oyun türleri anlama, algılama sürecine yardımcı olmaktadır. Çocuklara alınan oyuncak ve türevlerinin fayda zarar ilgisi incelenirken eğitici oyuncakların fikir hayatına etkileri ön planda tutulmaktadır. Sayıları öğreniyorum seti matematiğe ilk adım çalışmalarına örnek verilebilmektedir.
Abaküs, 2000’li yılların başından beri matematiğin yapı taşlarından biridir. Çocukların matematikle ilk tanıştığı noktada kullanılan abaküsler pratik yapıya sahiptir. Çocuklar için renkli ve ilgi uyandırıcı yapısı ile bir hesap makinesi olarak sayma işlemlerinde kullanılmaktadır. Çocukların ilgi ve dikkat dağınıkları çabuk kaybolan bir yapıya sahiptir. Abaküslerde yer alan eğlenceli öğretici yapı sayesinde dikkat dağınıklığı engellenmektedir. 4 işlem yapabilme, matematiğin sayılardan sonra ikinci adımı olarak görülmektedir. İlk hesap işlemleri yapılırken bu ürün önerilmektedir.
Birçok profesör ve psikologlar ile birlikte tasarlanmış olan eğitici çocuk oyunları, bireylerin zekâ gelişimi ve akıl birlikteliğinin korunması ile tasarlanmaktadır. Çocuk gelişimine destek ve avantaj sağlayan bu sistem ebeveynler tarafından da tercih edilmektedir. Bir çocuğun her türlü oluşan oyuncak ihtiyacını eğitici matematik materyalleri ile gidermesi tercih edilmektedir.
Eğitici matematik materyallerinin fiyatları, tercihe göre sıralanmaktadır. Kaliteli ve ekonomik olarak tasarlanmış oyunlar makul fiyatlar ile piyasaya sunulmaktadır. Üretim firması ile alakalı olarak değişen fiyat aralıkları bulunmaktadır.
1 sınıf matematik materyalleri, fiyat bütünlüğü sağlanan ve çocukta gelişime katkı sağlayan ürünler ile donatılmaktadır. Matematiğin en iyi şekilde öğrenilmesi için güvenilir kaynaklardan satış işlemleri gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Birçok toyshop, kırtasiye gibi bayiliklerden temin edilebileceği gibi internet site ve uygulamalarından da satış oluşturulmaktadır.
Nitelikli ürünler bulmak, sağlamlık açısından olumsuzluk yaşamamak bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken noktaları oluşturmaktadır. Oyunların sağlık konusunda olumsuz bir durum teşkil etmemesi ebeveynler tarafından dikkat edilmektedir. Renkli objeler, toplama, çıkarma, bölme ve çarpma gibi işlemleri çocuklara aktarırken kolaylık sağlamaktadır. Günlük hayat problemleri içerisinde çocuklar ile ilgilenme konusunda problem yaşayan ailelerde, bu oyunlar vasıtası ile zaman tasarrufu sağlamaktadır. Fiyat konusunda orta gelirli her ailenin temin edebileceği aralıklarda bulunmaktadır.
Son yıllarda ortaya çıkan Montessori metodu, İtalyan Doktor Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yöntemidir. Çocukların bireysel becerileri ve ilgi alanlarına uygun olacak şekilde, her çocuğun farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden, özgür eğitim bilimine denmektedir. Montessori materyalleri dersinin kazandırdığı olgular şu şekildedir;
Uygulamalı, görsel ve fiziksel olarak tanıtımı yapılan matematik araç gereçlerinin temelinde bir önceki çalışma ve bir sonraki çalışmanın prensibi bulunmaktadır. Aşama olarak ilerlemektedir. Yıllık olarak çalışma oyunları bulunmaktadır. Kolaydan zora doğru giden bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam becerileri, duyu eğitimi, matematik eğitimi, dil eğitimi ve kozmik eğitimden oluşan ders kısımları bulunmaktadır.
Bu bölümlerde şu şekilde ilerlemektedir;
Günlük Yaşam Becerilerinde; çocuğun kendi işini başarması ve bağımsızlaşması sağlanmaktadır. El işlevselliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Duyu Eğitiminde; Çocuğun çevresi ile iletişime geçtiği alanları esas almaktadır. Tüm duyu organlarını belirli kurallara göre çevreleyip ve kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Odak, koordinasyon ve özenli çalışma eğitimlerine başlanmaktadır.
Matematik Eğitiminde, Bilgilerden keyif alınmasını ve öğrenmeye ilginin artmasını amaçlamaktadır. Çocuklarda somut nesneler ile temas sağlanmaktadır.
Dil Eğitiminde; Düzgün iletişim sistemi olan bireyler, kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilmektedirler. Çocuklarda ders çalışmayı, kendi için istenmesi gerektiği öğretilmektedir.
Kozmik Eğimde ise; doğa ve kültür anlayışının sunulduğu bu aşamada çocukta çevre algısı ve irdeleme duygusunun oluşturulması hedeflenmektedir.
Çocuklarda matematiğin geliştirilip somutlaştırılmasını amaçlayan eğitici matematik materyalleri, kavramları somuttan soyuta doğru sıralarken; sayılar ile başlayıp dokunsal gösterim ile miktarlar görsel zekaya etki etmesi sağlanmaktadır. En son aşama olarak ezberlenme sağlanmaktadır. Zihinlerin matematiğe hazır hale gelmesini bekleyen süreç 24 aylık çocuklar ile ilk aşamalarına başlanmaktadır. Bu süreçte belirli bir sıralama ile ilerlenmektedir. Çocuklara hata kontrolü yapma şansı tanınmaktadır. Üç boyutlu ve dokunsal yapısı ile bebeklerde ilgi çekici bir tasarım oluşturmaktadır.
Bebekler doğdukları andan, 3 yaşına kadar bütün algılara açıktırlar. Montessori matematik materyalleri, ikinci çocukluk evresine kadar çocukların yeteneklerinin farkına varılmasını sağlamaktadır.
İlk etapta 0-6 yaş çocuklar için eğitimler bulunmaktadır. Bebeklerde gerekli olan anne sütünün kullanılabilirliği, fiziksel emekleme ve yürüme etmenleri, katı gıda başlangıcı gibi durumlar incelendiğinde 2 yaş eğitim başlangıcı olarak belirlenmektedir. Çocuklarda algı düşüncesinin açılması, Sorgulama ve öğrenme isteğinin en fazla olduğu 2-6 yaş aralığında bu eğitimler verilmektedir. Sonrasında çocuğun eğitim hayatına göre 6—12 yaş arası gelişim kısmı üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Birçok ülkede yaygın olarak kullanılan öğretme ve öğrenme etkinliklerinin donanımlı bir birey tarafından gösterilmesi gerekmektedir. Çocuklarda zaman kaybı yaşanmaması ve istikrar algısının kırılmaması gerekmektedir. Matematik araç gereçleri tasarlanırken 3 yöntem takip edilebilmektedir;
Basit ve öğrenciye yaptırılacak araçlar,
Öğreticinin tasarlayıp geliştireceği araçlar,
Satın alınabilecek araçlar,
Bu araçlar oluşturulduğunda öğrencilere gösterilen kaynak türleri şu şekildedir;
Somut Araçlar (Varlık, Eşya, Cisim),
Yarı Somut/Soyut Araçlar (Resim, Şekil, Şema)
Soyut Anlatımlar (Sembol, İşaret, Terim)
Bu araç ve kaynak bağlamında öğrencilerin sistematik çalışma prensiplerinin oluşması beklenmektedir. Yapılacak etkinlikler, çocukların görsel zekasında yer etmesi gerekmektedir. Ezbere dayalı eğitim sistemi yerine öğrenmeye dayalı eğitim sistemi çocuk gelişimini etkilemektedir. Sınıfta yaşanacak gürültü seviyesinin kontrolünün iyi sağlanması gerekmektedir.