Özel Eğitimde Sanatsal Etkinlikler adlı yayınımız işte bu ihtiyaç göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.
Özel gereksinimli çocuklarda müzik, spor, hareket, dans, resim, drama gibi amaçlı etkinlikler yoluyla özel gereksinimli bireylerin sosyal yeterliklerinin, işlevsel akademik becerilerinin desteklenmesine yönelik bir çalışmadır.
Bu çocukların duygusal, sosyal, bilişsel, denge, hareket ve diğer motor beceriler açısından akranlarından daha az beceriye sahip oldukları gerçeği göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın değerliliğini oluşturan öğelerden birisi de buradadır.
Motor gelişim ile ilgili düzenlenen aktiviteler, engellilerin özelliklerine göre bireysel çalışmayı gerektirebileceği gibi, grup çalışması şeklinde de yapılabilir. Önemli olan eğitim amaçları hazırlanırken, engellilerin motor gelişimlerinin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için çaba harcanmasıdır.
Özel Eğitimde Sanatsal Etkinlikler adlı yayınımızla sanat, oyun, spor yoluyla özel gereksinimli bireylerle hangi aktivitelerle hangi kazanımlara erişebileceği konusunda kaynak olmak hedeflenmiştir. Zihinsel engelli çocukların kaba ve ince motorları kullanmada yetersiz olduklarını ve el-göz koordinasyonunu güç sağladıklarını, bu nedenle bu tür hareketlerin kazandırılması uzun zaman, sürekli alıştırma ve sabır gerektirdiğini1 sıkça belirtilmektedir.
Özel Eğitimde Sanatsal Etkinlikler sosyalleşmeye, kişiliğe ve yaratıcılığa yönelik yararlar sağlamaktadır. Sosyalleşmeye yönelik; disiplinli çalışabilme, yardımlaşma, paylaşabilme, etkilenme, eleştiri yapma-eleştiriyi kabul etme, tahammül etme, bekleme/sabır, çalışmaya katılma, grupla uyum sağlama, paylaşabilme, çalıştığı yeri temiz tutma, temizliğini kontrol etme vb. becerilerini geliştirmek sayılabilir.
Kişiliğe yönelik ise; öfke kontrolünü sağlamak ve kin duygularını sanat ve spor aracılığıyla yok etmek, isteklendirme ve dikkat kazanmak, kendine güven duymayı öğrenmek, kendini ifade etmek, dil becerileri ve temel becerilerin gelişmesi yoluyla özgüven kazanmak, benlik saygısını güçlendirmek vb. sıralanabilir.